70 Jaar Café Piet Huisman

De lange historie van Café Piet Huisman is het verhaal van gastvrijheid. En de veranderingen daar in, want een café verandert van tijd tot tijd om te blijven inspelen op de behoeften van gasten.

Door smaakverandering, innovatie en verandering in het aanbod moeten we meebewegen. Waar het café in het begin niet groter was dan de huidige bar, groeide Piet Huisman in verschillende verbouwingen groter en groter. In oppervlakte is het Piet Huisman nu een van de grootste café-bedrijven van Nijmegen.
Door de jaren heen is dus veel veranderd. Fysiek, maar ook in gebruiken. In de jaren zestig en zeventig opende het café de deur bijvoorbeeld om 09:00 ’s ochtends om vervolgens de bar vol te laten lopen met ‘behoeftigen’ die gelijk aan de jenever gingen. Er bestond simpelweg geen benul om die mensen te wijzen op de gevaren van overmatig drankgebruik. Er werd veel op de pof gedronken, iets wat nu absoluut niet wordt geaccepteerd.

Het beeld dat cafés lugubere zuiplokalen waren, verdween langzaam uit de samenleving en het idee van nette uitgaansgelegenheden ontstond. Daar behoorde Piet Huisman na een verbouwing begin zeventiger jaren ook toe. Een karakteriserende eilandbar en bruine houten muren in combinatie met 6 biljarttafels op een tapijt bedekte ruimte droegen hieraan bij. Al snel groeide Huisman uit tot een café met veel vaste gezichten: de stamgasten. De bar is het kloppende hart van de zaak die in de weekenden bomvol zit. Het bedienend personeel was altijd gekleed in een witte blouse met stropdas en een zwarte pantalon. De afspeelapparatuur met cassettebandjes waren heel modern destijds: de 90 minuten muziek die telkens opnieuw en opnieuw werd afgespeeld. Een maand lang. Meer dan dertig jaar volstonden vier tapkranen en vier flesbieren, een kan met filterkoffie en 6 verschillende frisdranken.

In de jaren tachtig ontstond er stilaan een soort van nieuwsgierigheid naar nieuwe producten en ook technieken, maar de meesten bleken een hype. Eind jaren negentig en na tweeduizend zagen we toch meer en meer verandering in het uitgaan. Mensen kregen meer behoefte aan kwaliteit maar ook aan aandacht. Langzaam groeit het assortiment, met meer whisky’s en wat meer flesbieren (maar liefst 20 verschillende). Zo nu en dan organiseerden we een biljarttoernooitje, klaverjas-avonden en toep-toernooien. In 2008 was de invoering van het rookverbod, wat veel commotie veroorzaakte maar wat achteraf best wel geruisloos overging.

Decennia lang lag de focus op biljarten en later ook op poolen. Het café ademde biljarten en heeft verschillende grote namen in de sport voortgebracht. Op enig moment was Huisman de thuishaven van 16 biljartteams in competitieverband op twaalf Carambole-tafels. De wanden in de zaal waren bedekt met borden waarop de standen te zien waren. Zelfs een Eredivisie-Team met de complete wereldtop speelden hier zinderende DrieBanden partijen. Het was de thuishaven voor wereldkampioen Dick Jaspers, met de Denen Dion Nelin en Tony Carlsen, en Brabander Henk Habraken. Regelmatig waren er opnames voor Studio Sport.

De afname in populariteit van het aloude Carambole-biljart is gaande. De jongeren van nu spelen liever een potje op de pooltafel maar zullen niet snel gebruik maken van een tafel met slechts drie ballen. Dat heeft als gevolg dat het aantal biljarters is afgenomen en daardoor gezocht werd naar nieuwe invullingen voor de toekomst van het café.

Die invulling werd al snel gevonden in de uitbreiding van bijzondere bieren. Wat begon uit een voorliefde, groeide uit tot een passie voor speciaalbier en resulteerde in het allergrootste aanbod van Nijmegen. Compleet met Tap Take Overs en Proeverijen. Bovendien organiseren we Bierfestival Hop In ’t Slot, dat in 2020 haar vierde editie gaat beleven. Ook de opening van een heuse winkel lag in lijn van activiteiten die de Huismannen met bier bewerkstelligen. In 2018 was de opening van ’T Biermenneke, rechts van het café. En de honger naar nieuwe ideeën bedenken en ten uitvoer brengen, is nog lang niet gestild.

"Ik kom echt al 100 jaar hier bij Huisman"

- Henk uit de buurt

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est eopksio laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis istpoe natus error sit voluptatem accusantium doloremque eopsloi laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunot explicabo. Nemo ernim ipsam.

Piet Huisman gaat echt met zijn tijd mee”

- Henk uit de buurt

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est eopksio laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis istpoe natus error sit voluptatem accusantium doloremque eopsloi laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunot explicabo. Nemo ernim ipsam.

70 Jaar Café Piet Huisman

De lange historie van Café Piet Huisman is het verhaal van gastvrijheid. En de veranderingen daar in, want een café verandert van tijd tot tijd om te blijven inspelen op de behoeften van gasten.

Door smaakverandering, innovatie en verandering in het aanbod moeten we meebewegen. Waar het café in het begin niet groter was dan de huidige bar, groeide Piet Huisman in verschillende verbouwingen groter en groter. In oppervlakte is het Piet Huisman nu een van de grootste café-bedrijven van Nijmegen.
Door de jaren heen is dus veel veranderd. Fysiek, maar ook in gebruiken. In de jaren zestig en zeventig opende het café de deur bijvoorbeeld om 09:00 ’s ochtends om vervolgens de bar vol te laten lopen met ‘behoeftigen’ die gelijk aan de jenever gingen. Er bestond simpelweg geen benul om die mensen te wijzen op de gevaren van overmatig drankgebruik. Er werd veel op de pof gedronken, iets wat nu absoluut niet wordt geaccepteerd.

Het beeld dat cafés lugubere zuiplokalen waren, verdween langzaam uit de samenleving en het idee van nette uitgaansgelegenheden ontstond. Daar behoorde Piet Huisman na een verbouwing begin zeventiger jaren ook toe. Een karakteriserende eilandbar en bruine houten muren in combinatie met 6 biljarttafels op een tapijt bedekte ruimte droegen hieraan bij. Al snel groeide Huisman uit tot een café met veel vaste gezichten: de stamgasten. De bar is het kloppende hart van de zaak die in de weekenden bomvol zit. Het bedienend personeel was altijd gekleed in een witte blouse met stropdas en een zwarte pantalon. De afspeelapparatuur met cassettebandjes waren heel modern destijds: de 90 minuten muziek die telkens opnieuw en opnieuw werd afgespeeld. Een maand lang. Meer dan dertig jaar volstonden vier tapkranen en vier flesbieren, een kan met filterkoffie en 6 verschillende frisdranken.

In de jaren tachtig ontstond er stilaan een soort van nieuwsgierigheid naar nieuwe producten en ook technieken, maar de meesten bleken een hype. Eind jaren negentig en na tweeduizend zagen we toch meer en meer verandering in het uitgaan. Mensen kregen meer behoefte aan kwaliteit maar ook aan aandacht. Langzaam groeit het assortiment, met meer whisky’s en wat meer flesbieren (maar liefst 20 verschillende). Zo nu en dan organiseerden we een biljarttoernooitje, klaverjas-avonden en toep-toernooien. In 2008 was de invoering van het rookverbod, wat veel commotie veroorzaakte maar wat achteraf best wel geruisloos overging.

Decennia lang lag de focus op biljarten en later ook op poolen. Het café ademde biljarten en heeft verschillende grote namen in de sport voortgebracht. Op enig moment was Huisman de thuishaven van 16 biljartteams in competitieverband op twaalf Carambole-tafels. De wanden in de zaal waren bedekt met borden waarop de standen te zien waren. Zelfs een Eredivisie-Team met de complete wereldtop speelden hier zinderende DrieBanden partijen. Het was de thuishaven voor wereldkampioen Dick Jaspers, met de Denen Dion Nelin en Tony Carlsen, en Brabander Henk Habraken. Regelmatig waren er opnames voor Studio Sport.

De afname in populariteit van het aloude Carambole-biljart is gaande. De jongeren van nu spelen liever een potje op de pooltafel maar zullen niet snel gebruik maken van een tafel met slechts drie ballen. Dat heeft als gevolg dat het aantal biljarters is afgenomen en daardoor gezocht werd naar nieuwe invullingen voor de toekomst van het café.

Die invulling werd al snel gevonden in de uitbreiding van bijzondere bieren. Wat begon uit een voorliefde, groeide uit tot een passie voor speciaalbier en resulteerde in het allergrootste aanbod van Nijmegen. Compleet met Tap Take Overs en Proeverijen. Bovendien organiseren we Bierfestival Hop In ’t Slot, dat in 2020 haar vierde editie gaat beleven. Ook de opening van een heuse winkel lag in lijn van activiteiten die de Huismannen met bier bewerkstelligen. In 2018 was de opening van ’T Biermenneke, rechts van het café. En de honger naar nieuwe ideeën bedenken en ten uitvoer brengen, is nog lang niet gestild.

"Ik kom echt al 100 jaar hier bij Huisman"

- Henk uit de buurt

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est eopksio laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis istpoe natus error sit voluptatem accusantium doloremque eopsloi laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunot explicabo. Nemo ernim ipsam.

Piet Huisman gaat echt met zijn tijd mee”

- Henk uit de buurt

Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est eopksio laborum. Sed ut perspiciatis unde omnis istpoe natus error sit voluptatem accusantium doloremque eopsloi laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunot explicabo. Nemo ernim ipsam.